Çocuk Odası Nasıl Dekore Edilir?
Fiziksel ve zihinsel gelişiminin henüz tamamlanmadığı erken çocukluk döneminde nesneler aracılığıyla fiziki çevreyle etkileşim sonucu edinilen deneyim, ileriki yaşlarda bireyin algısının ikinci boyutuna zemin oluşturmaktadır.
Çocuğunuzun özellikle 2-6 yaş oyun dönemi dediğimiz keşif ve icat evresindeyken içinde bulunduğu fiziksel ortam çok önemlidir. İlk algı ortamını konut olan çocuğun, kendine ait bir alanının olması kadar bu alanın bilinçli bir şekilde tasarlanması da gelişimi açısından büyük önem taşır.
Bir çocuk odası tasarımında:
- Çocuğun kendi odasına yapılacak tasarımda fikri sorulmalı ve ortak bir eyleme dönüştürülmelidir.
- Çocuğun çevre algısı ve mekansal tanımlamalarını kolaylaştırmak için çocuk ölçeği göz önüne alınarak uygun boyutlarda mobilya seçilmelidir.
- Çocuğun büyümesi gibi değişken koşullar düşünülerek mekanda fonksiyonel ve amacına uygun mobilyalar kullanılmalıdır.
- Çocuklar henüz etrafındaki tehlikelerin farkında olmadığı için engelsiz tasarım açısından yuvarlak formlu eşyalar kullanılmalı
- Mekan içinde renk ya da nesnelerle farklı perspektif algıları oluşturulmalıdır. Örneğin: Düz, eğri, eğik düzeyler, dikey,yatay objeler görsel ayırt etme kolaylığı sağlar ya da farklı renk kullanımı mekan algısını güçlendirip daha tanımlı bir alan yaratır.
- Çocuğun psikolojik, optik (görsel algı) ve fizyolojik gelişimi için dengeli ve estetik bir mekan tasarlanmalıdır. Örneğin: Duvar ve tekstilde sıcak-soğuk renklerin bir arada uyum içinde kullanılması alana bir bütünlük ve denge sağlar.
- Mekansal boşluklar yaratılmalı ve gereksiz ayrıntılardan kaçınılmalıdır. Hayal gücünü desteleyecek bir alan olması gerektiği unutulmamalıdır.
Ebeveyn olarak bizler bir çocuğa mekan tasarlarken bu mekanın onun ilerideki yaşamına referans olacağını unutmamalı ve en önemlisi o mekanın içindeki oyunlara büyük bir istekle katılmalıyız.
Ebru Yıldız
Mimar