Çocuğunuz Tablet Bilgisayar ve Televizyon Hayranı mı?

Çocuklarımızı dijital dünyadan ayrı tutmak gittikçe zorlaşıyor. Daha 2 yaşından itibaren ellerinde ipadlerle dolaşan ya da televizyonun karşısından ayrılmayan çocuklar görüyoruz. Elbette dijital dünya artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Ancak 0-6 yaş, çocuklarımızın somut materyalleri 3-boyutlu halleriyle dokunarak ve hissederek tüm duyuları ile öğrendikleri çok önemli bir dönem. Bu yaşlarda çocuklarımızın sosyalleşmelerine, duyu bütünlemeye ve zihinsel gelişimlerine önem vermek istiyorsak dijital dünyayla olan ilişkilerini ölçülü, belli limitler içerisinde ve gelişimlerine destek olacak programlar dahilinde tutmaya çaba göstermemiz gerekiyor.

Birçok kaynak, doğru ve dengeli kullanılırsa aslında teknolojik araçların 3-6 yaş arası gelişimi desteklemek için kullanılabileceğini öngörüyor. Burada en önemlisi “ölçülü” ve “doğru” kullanıma odaklanabilmek. İşte bu kriterlerle ilgili işinize yarayabilecek bazı ipuçları:

  1. 2012 yılında ABD’de resmi bir rapor yayınlandı.(The National Association for the Education of Young Children, January 2012 Paper) Bu raporda, 0-8 yaş arasında interaktif medya ve teknoloji kullanımı üzerine önerilen sınırlamalarla ilgili bir derleme yapıldı. Bu kaynaklardaki öneriler üzerinden bir çalışma yaptığımızda, ortalamada, 2 yaşına kadar çocukların ekran karşısına geçmemeleri gerektiğini; 2 yaşından sonra da tüm elektronik araçların kullanımında günlük en fazla 1-2 saatlik kullanım öngörüldüğünü gözlüyoruz.
  2. Tabletler, i-padler, televizyon ya da bilgisayar asla bir bakıcı gibi çocuğumuzu oyalamak amacıyla kullanılmamalı. Amaç sınırlı bir zaman diliminde eğitici ve kaliteli vakit geçirmek olmalı.
  3. Teknolojik araçların kullanımındaki en önemli çekincelerden biri çocuğun pasif izleyici konumunda olması. Bu sürelerde çocuğumuzla birlikte olarak; izlediğimiz ya da oynadığımız şeyler hakkında konuşup bilgi vererek bu pasif zamanı biraz daha öğretici hale getirmemiz mümkün olabiliyor.
  4. Çocuğumuz bir ekrana bakacaksa; gelişimlerini destekleyen tablet uygulamaları televizyona oranla çok daha fazla öneriliyor. Tabletlerde çocuğunuza uygun uygulamalar (applications) seçmek ve tabletleri daha da güvenli hale getirmek için korumacı kontroller (parental control) getirmek mümkün.
  5. Çocuğumuz bir ipad kullanacaksa mümkünse kullanılmış olan; ekran korumalı ve kalınca bir kılıfı olan i-pad seçmemiz daha uygun olacaktır.
  6. Çocuğumuz ille de televizyon izleyecekse mümkün olduğunca eğitici çocuk kanalları seyretmesine özen göstermeliyiz. Reklamlar ya da yetişkin kanallarının yanlış görseller, kontrolsüz ses düzenleri ve hızlı geçişler dolayısı ile çocuklarımızda farklı korkulardan kötü alışkanlıklara kadar istenmeyen pek çok etki bırakabileceği biliniyor.

Kısaca ölçülü kullanım, pasif izleme yerine mümkün olduğunca aktif katılım ve programlarda göstereceğiniz seçicilik ile bu serüveni daha faydalı bir hale getirmek mümkün.