Çocuklarımıza Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Neler Yapabiliriz?

Çoğumuz çocuklarımızın bir gün donanımlı, bilgili, okuma alışkanlığı olan, okumayı ve araştırmayı seven yetişkinler olmalarını hayal ederiz. Okuma alışkanlığı, çocuklarımıza pek çok farklı dünyanın kapısını açabilecek; vizyonel, düşünen, yaratıcı kişiler olmalarını sağlayabilecek harika bir alışkanlık. Çocuklarımız şu anda anaokulundalar ve kısa bir süre sonra okullu olacaklar. Bugün okulumuzda ve evlerimizde attığımız tohumlar ve edinecekleri değer ve alışkanlıklar, bütün hayatlarını şekillendirecek en önemli adımlar olacak. Bu yüzden okulumuzda çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırılmasına büyük önem veriyoruz. Ancak alışkanlıkların kazanılmasında en önemli okulun aslında evleri ve aileleri olduğuna da gönülden inanıyoruz. Aşağıda sizlerle birlikte çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak ve kitap okumayı onlara sevdirmek için neler yapabileceğimize dair bazı ipuçları paylaştık. Umarız keyif alır ve bu güzel alışkanlığı çocuklarınıza kazandırabilmek için vakit ayırabilirsiniz.

1.İlk olarak bizler çocuklarımıza rol model olmalıyız. Eğer okuma alışkanlığının önemine inanıyorsak öncelikle bu alışkanlığı kendimiz edinmeli ve hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz. Çocuklarımız bizi gazete, dergi ve kitap okurken görmeli, haberler ya da okuduğumuz makale ve kitaplarla ilgili tartışmalarımızı dinleyerek okumaktan aldığımız keyfi ve hayatımızda okuduklarımızı nasıl kullandığımızı gözlemlemeliler. Unutmayın çocuğunuz sizi kitap okurken gördüğünde bu alışkanlığın değerli, önemli ve eğlenceli olduğunu düşünecektir. Onlara her gün kitap okumanın ne denli önemli olduğunu söyleyip biz hiç yapmıyorsak bunun önemini anlamalarını beklememiz çok da gerçekçi olmayacaktır.

2.Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenin en keyifli yollarından biri kitap okumaktır. Birlikte kitap okuma saatleri belirleyin. Aile kitap kulubü kurun.
Düzenli olarak çocuklarınızla okuma seansları yapın. Her gece yatmadan önce onlara kitap okumanız hem uyku öncesi yeni ufuklar açacak; hem de günü birlikte ve keyifli şekilde bitirmenizi sağlayacaktır. Güzel ve sessiz bir klasik müzik eşliğinde sevdiğiniz bir kişiyle okunan keyifli bir kitap ve yapılan küük bir sohbetten sonra sakince uykuya dalmaktan daha güzel ne olabilir ki? Mümkünse uyku öncesi kitapların yanı sıra haftada en az 1-2 kez de beraber gündüz detaylı kitap okuma seansınız olsun. En güzeli bu saatlerde ailece kitap okuyun. Belki evde küçük bir kitap kulubü kurabilir; beğendiğiniz ya da o hafta aldığınız kitapları kulüpte belli saatlerde okuyabilirsiniz.

3. Çocuklarınızın yaşına ve ilgisine göre kitaplar seçin.
Çocuklarınızın birşeyi ilgi ve sevgiyle yapmasını istiyorsanız öncelikle onların o dönemde neye ihtiyacı olduğunu, nelerden hoşlandığını, gelişimi için nelerin katkıda bulunabileceğini araştırın ve seçimlerinizi buna göre yapın. Bu araştırmada o yaş grubunun gelişim özelliklerini bilmek faydalıdır. Ancak en önemlisi çocuğunuzu doğru gözlemleyerek tanımaya çalışmanız olacaktır. Unutmayın aynı yaşta olsalar bile her çocuğun gelişim hızı ve bireysel özellikleri farklılık göstermektedir.

4. Günlük hayatınızda ve sohbetlerinizde okuduklarınızdan alıntılar ve hatırlatmalar yapın. Günlük hayatınızı yaşarken o gün yaşadıklarınızla okuduklarınız arasında ilişki kurabilir; belli örneklerde okuduklarınızı hatırlatabilirsiniz. Böylece hem çocuğunuzun okudukları üzerinde düşünmesini hem de okuduklarını hayatına uyarlamasını sağlayarak; muhakeme yeteneğinin gelişmesine destek olabilirsiniz.

5. Çocuklarınızla kitap alış verişi yapın; kitap fuarlarına, kütüphanelere gidin. Çocuklarımızın kitapların büyülü dünyasına girmelerini sağlamak için onlara ne gibi seçenekler olduğunu; kitaplarda neleri bulabileceğimizi göstermeliyiz. Onları kitapçılara ve fuarlara götürün ve istedikleri, beğendikleri kitapları almalarına izin verin. Kütüphanelerde birlikte vakit geçirin; sessizce dünyadaki digger tüm konulardan koparak kitapların büyülü dünyasına dalın.

6.Kitapları ve dergileri açıkta çocuklarınızın ulaşabileceği yerlere koyun. Bildiğiniz gibi Montessori sisteminde çocuklarımızın ilgi duydukları şeyi kolayca alabilmeleri için açık ve erişilebilir dolap sistemi ve “hazır çevre” mevcuttur. Bu sistemi kitaplar için de uygulayın. Özellikle küçük yaşlarda onlara gerçek hayatı tanıtacak görselleri olan kitapları seçmeye çalışın. Birlikte okuma saatlerinde kitabın bir sayfasını siz okuyun (birebir okumak zorunda değilsiniz; çocuğunuzun yaşına gore ona hitap edecek basitlikte kelimeler ve anlatım şeklini siz belirleyebilirsiniz); diğer sayfayı da onun anlatmasını isteyin. Böylece hem kendini ifade etmesine hem de yaratıcılığına destek olabilirsiniz. Ulaşılabilir yerlerdeki kitap ve dergilerin onların seviyesi ve ihtiyacına uygun nitelikte olduğuna emin olun. O dönemde özellikle ilgisini çeken konular varsa bu konularla ilgili kitap ve görsellere yer verin.

7. Çocuk dergilerine abone olun! 
Evde size ve çocuğunuza gelen dergi ve yayınlar olsun. Abone olduğunuz dergi geldiğinde birlikte açıp; o ayki bilgileri keyifle öğrenmeye başlayın.

8. Filmleri çekilmiş ya da sahnelen (tiyatro, bale vs) oyunların kitaplarını okuyun ve öncesinde ya da sonrasında filmini izleyin. 
Böylece çocuğunuzun kitaptaki ana temaları pekiştirmesini sağlayarak; filmde/sahnede yer alan ve almayan detaylar hakkında konuşabilir; kitapta yaşananları gözünde daha rahat canlandırmasını sağlayabilirsiniz.

Bu ve benzeri aktiviteler mutlaka hem size hem de çocuğunuza beraber geçirebileceğiniz çok kaliteli ve keyifli anlar sunacaktır. Böylece hem siz hem de çocuğunuz kitapların ve dergilerin bizleri götüreceği yeni ufuklara açılabilir; sınırların ancak gökyüzü olduğu geniş bir bakış açısına sahip olma yolunda ilerleyebilirsiniz.

Aşağıda özellikle 2-6 yaş çocuklarımız için önerdiğimiz bazı yayınları paylaşıyoruz. Elbette olasılıklar bu yayınlarla kısıtlı değil. Ancak bu liste size örnekler sunmak amacıyla hazırlanmış bir listedir. Umarız siz de çocuğunuz da bu kitapları okumaktan, sayfalarını çevirmekten ve resimlerine bakmaktan bizim aldığımız kadar çok keyif alırsınız.

Saygılarımızla,

Minik Abaküs Montessori Anaokulu Yönetimi

2-6 yaş Kitap Önerileri:

İş Bankası Yayınları – Özellikle “Hareketli Park, Hareketli Süpermarket, Hareketli Oyun Saati vb. “Hareketli …” serileri küçük yaş çocuklarımız için hem görselleri ve hareket eden sayfa detaylarıyla hem de pek çok bilgiyi barındıran anlatımıyla oldukça faydalı yayınlar. Ayrıca İş Bankası yayınlarının “ilk okuma kitapları” ve “dünyayı öğreniyorum” serilerini de çok beğeniyoruz. Çocuklarımız biraz daha büyüdüğünde “Uygulamalı Bilim” gibi yayın serileri ile İş Bankası’nın yayınlarını izlemeye devam edeceğiz.

Revensburger’in “Minikler” (Neden, Niçin, Nasıl) yayınları özellikle 3 yaştan itibaren çok keyifli ve öğretici kitaplar. (Uyku saatinden çok ailece okuma saatleri için uygun) Çocuklarınız hem görsellere bakmayı, hem de açılan küçük kapaklar arkasındaki farklı bilgileri öğrenmeyi çok sevecekler.

Tübitak yayınlarını çok seviyoruz. “Erken Çocuk Kitaplığı” yayınlarını, Meraklı Minikler dergisini, 2-4 yaş için iki nokta birleştirmece kitaplarını öneriyoruz.

Pearson Longman’ın özellikle minik çocuklarımız için duyulara da hitap eden çok güzel kitapları mevcut. “Dokun ve Hisset”, “Konuşmayı Öğreniyorum”, “İlk Oyunlarım” ve keyifli bir hikaye seviyesi olarak “Küçük Vak Vak” Serisi sizlere önerebileceğimiz yayınlar arasında.

Mikado Çocuk’tan “Lulu” serisi küçük yaş için hem bazı motor kaslarını geliştirebilecekleri örnekler sunuyor; hem de öğretileri keyifli hikayelerle birleştiriyor. Özellikle kız çocuklar için çok çekici. (Benim adım Lulu, Lulu’nun kıyafetleri, Lulu’nun ayakkabıları vb)

Ya-pa’nın küçük yaşlar için çok güzel yayınları mevcut. İnternet sitelerinden kataloglarını indirerek pek çok farklı seçenek arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Özellikle küçük yaşlarımız için “Renkler ve Şekiller”, “Sayılar”, “Zıt Kavramlar”, “Eğitsel İlk Kelimelerim Dizisi”, “360 Öykü Dizisi: Meyveler, Taşıtlar vs. “ bunlardan bazıları.

Mavibulut Yayınlarından dünyaca ünlü “Aç Tırtıl” ve “Yapabilirim” serisi (Pişirebilirim, Tamir Edebilirim, Yetiştirebilirim vb. ) mutlaka önereceklerimiz arasında.

Bunların yanı sıra Yapı Kredi Yayınlarında çok güzel hikaye kitapları (eskilerden hatırlayacağınız Ayşegül’ün maceraları dahil), Mandolin Yayınları, Minik Ada, Pırıltı, Çiçek ve Net Yayıncılık’ta ve Doğan Egmont’ta keyifli çocuk kitapları bulmak mümkün. Ayrıca çocuklarınızla evde gelişimlerini destekleyecek aktiviteler yapmak isterseniz sizleri Ya-Pa’nın ve “Küçük Adımlar’ın eğitim setlerini incelemeye davet ediyoruz. Birlikte çok faydalı ve keyifli aktiviteler yapabilirsiniz.